Miliardarul Elon Musk a declarat că a fost testat pozitiv și negativ de două ori pentru COVID-19, într-o singură zi.
Proprietarul TESLA sugerează că la mijloc ar fi „ceva extrem de necurat”, referindu-se la pandemia de COVID-19.
Musk a minimizat în luna martie gravitatea pandemiei, denumind-o o temere „prostească” și revine cu noi afirmații controversate, scrie Daily Mail.
Joi, Musk a vorbit despre rezultatele testelor COVID-19 pe care le-a efectuat în acea zi. „Se petrece un lucru necurat…”, a scris Musk.
„Am fost testat azi de patru ori pentru COVID. Două teste au ieșit negative, alte două pozitive. Cu același echipament, același test, aceeași asistentă medicală. Testul rapid antigen BD”.
Musk, în vârstă de 49 de ani, a dezvăluit că suferea de o „răceală obișnuită” și i-a avertizat și pe alții că „dacă mi se întâmplă mie, se poate întâmpla oricui”.
„Acesta ar putea fi motivul pentru care ne confruntăm cu o creștere atât de mare?”, s-a întrebat o persoană.
„Fac teste PCR la laboratoare separate. Rezultatele vin în 24 de ore”, a scris Musk.
„Simptomele sunt ale unei răceli. Nimic neobișnuit până acum”, transmite antreprenorul.
Veniturile din vânzarea testelor sunt substanțiale, a mai spus un alt comentator, care a primit și un răspuns de la Musk: „Exact!”
În martie 2020, Musk a pus la îndoială gravitatea pandemiei de COVID-19 în SUA.
Acesta le-a transmis un mesaj incorect celor 39 milioane de fani ai săi de pe Twitter, potrivit căruia copiii sunt „imunim” la virus și a criticat lockdown-urile: „un arest la domiciliu!”.
Musk s-a răzgândit însă când situația COVID a degenerat și a furnizat peste 1.000 de ventilatoare către un spital din California, promițând că Tesla va produce și distribui ventilatoare pentru bolnavii COVID.
În septembrie, Musk a spus că nu se va vaccina anti-COVID și nici pe copiii lui.
Afirmațiile miliardarului sunt însă în concordanță cu ale experților, care devin sceptici în privința acurateții testelor rapid pentru depistarea COVID.
Testele rapide antigen sunt mai ieftine și furnizează un rezultat în 15 minute. Totuși, testele RT-PCR sunt considerate cele de bază pentru testarea COVID-19.
Ele furnizează diagnosticul pe baza ARN-ului. Testele antigen „caută” acele proteine virale și sunt considerate mult mai puțin sigure.
În octombrie, autoritățile sanitare din Nevada a stabilit ca un cămin de bătrâni să nu mai folosească două teste rapide antigen, după ce două treimi din teste au generat rezultate fals-pozitive sau oamenii au fost informați greșit că sunt infectați cu virusul!
Testele erau Quidel Sofia II și Becton Dickinson (BD) Veritor Plus, ultimul fiind folosit chiar de Musk.
Un test similar AbC-19 a oferit o acuratețe de doar 81,7% în diagnosticarea unui rezultat pozitiv, potrivit unui studiu British Medical Journal.